PIZZA MARGHERITTA

Legenda

Wg annałów w roku 1889 roku uwielbiana przez Włochów królowa Margherita di Savoia (Małgorzata Sabaudzka) spędzała z królem Umberto wakacje w Neapolu, gdzie chciała spróbować pizzy, z której Neapol był juz znany. Danie przygotował najsłynniejszy w Neapolu piekarz Raffaele Esposito, który przygotował pizzę z podstawowymi składnikami: pomidory, ser mozzarella i bazylia, symbolizującymi barwy flagi włoskiej: zieleń, biel i czerwień. Na cześć królowej nazwał danie jej imieniem: Margherita.

Margeritta dzisiaj

W Leeloo pizzę tworzy – nomen omen – również najlepszy włoski kucharz Esposi Carlo i receptura naszej Margeritty nie uległa zmianie od czasów Esposito. Pizza Margeritta to klasyka w menu każdej włoskiej pizzerii, swój wyjątkowy wygląd i smak zawdzięcza zarówno tradycyjnej recepturze, jak i doborowi oryginalnych włoskich składników oraz wieloletniemu doświadczeniu naszych pizzailo. Dośćpowiedzieć, że to nasi pizzaiolo spopularyzowali pizzę włoską w Nysie, ucząc innych jak to się robi naprawdę.

Margheriita królowa wśród pizz

Gorąca i aromatyczna

Oryginalna Margheritta w Leeloo!